Varför firar vi nytt är?

Innehållsförteckning

Varför firar vi nytt är?

Varför firar vi nytt är?

En natt laddad med magisk kraft. Firandet av tolvslaget är årets första kalenderfest. Nyårsaftonen har sitt namn Sylvester efter påven Silvester, som dog den 31 december år 335. I traditioner utanför Västerlandet och i olika tidpunkter i historien förläggs som bekant det nya året till andra tidpunkter.

Vilket land är först att fira nyår?

Allra först att skåla in tolvslaget – klockan 11 svensk tid – var Line Islands i Stilla havet, som huvudsakligen tillhör östaten Kiribati. Först 26 timmar senare hade 2022 gjort sitt inträde på hela jorden, då klockan slog om på de obebodda Baker-Howland-öarna.

Är nyår en svensk tradition?

Att vaka in det nya året är en tradition som går tillbaka till det sena 1800-talet då Skansen började med sitt nyårsfirande. Det var främst en borgerlig företeelse och det är först under 1900-talet som nyårsfirande slår igenom i det bredare folklagren.

Var är det nyår först?

Ett halvt dygn före Finland har invånarna på de små önationerna Samoa och Kiribati i södra Stilla havet firat in det nya året. De var först in i 2019, och följs av Nya Zeeland, Australien, Japan, Indien och så småningom, flera timmar in på vår nyårsdag, går även amerikanska Wake Island in i det nya året.

Relaterade inlägg: