Vad ska vegetarianer tänka på som inte får i sig protein genom kött fågel eller fisk?

Innehållsförteckning

Vad ska vegetarianer tänka på som inte får i sig protein genom kött fågel eller fisk?

Vad ska vegetarianer tänka på som inte får i sig protein genom kött fågel eller fisk?

Protein finns i nästan alla livsmedel i olika mängd – även i vegetabilier. För att säkerställa att du får i dig protein av god kvalitet är det bra att låta spannmål och baljväxter ingå i alla dagens måltider. Äter du däremot strikt veganskt kan du behöva komplettera med tillskott av järn, vitamin B12 och vitamin D.

Vad är protein i kött?

  • Protein i kött. Protein i kött och andra animaliska livsmedel har hög kvalitet, det innebär att kroppen lätt kan ta upp det för att bygga nya celler. Den som äter vegetariskt får protein från växterna istället. Bland växterna är det framförallt spannmål och baljväxter som är viktiga proteinkällor.

Hur mycket protein stoppar du i dig vid en måltid?

  • Men din kropp kan alltså ta upp och använda i princip allt protein du stoppar i dig vid en måltid. I alla fall om vi snackar mängder upp emot kanske 1 gram per kilo kroppsvikt.

Vad är protein i kött och andra animaliska livsmedel?

  • Protein i kött och andra animaliska livsmedel har hög kvalitet, det innebär att kroppen lätt kan ta upp det för att bygga nya celler. Den som äter vegetariskt får protein från växterna istället. Bland växterna är det framförallt spannmål och baljväxter som är viktiga proteinkällor.

Hur många fibrer kan du äta under en dag?

  • Så här kan du till exempel äta under en dag för att få i dig den rekommenderade dagliga mängden fibrer, som är 25–35 gram per dag: 1 deciliter gryn eller flingor 2 skiva grovt bröd och 1 skiva rågknäckebröd 3 frukter och 1 deciliter bär 4 –3 potatisar 5 portion bulgur 6 deciliter rivna morötter 7 buketter broccoli

Relaterade inlägg: