Vad menas med farliga vibrationer?

Innehållsförteckning

Vad menas med farliga vibrationer?

Vad menas med farliga vibrationer?

Om vibrationerna överskrider något av exponeringsvärdena i föreskriften om vibrationer är de skadliga. Men de kan vara skadliga även under exponeringsvärdena, speciellt om vibrationerna innehåller stötar eller slag.

Vad kan man ta på sig för att motverka vibrationer vid arbeten?

Genom att planera och organisera arbetet kan du minska vibrationsexponeringen. Du ska också sträva efter att ha arbetsutrustning med lågt vibrationsvärde, som klarar jobbet lika bra som motsvarande utrustning med högre vibrationsvärde. Det första steget är att undersöka exponeringen för vibrationer på arbetsplatsen.

Vad kan för mycket arbete med vibrerande handhållna maskiner leda till?

Arbete med exempelvis handhållna maskiner så som borr- och slipmaskiner kan medföra att man utsätts för hand- och armvibrationer. Dessa kan leda till: Nervpåverkan: Vibrationer kan skada nerver, muskler i fingrar och händer samt ge besvär i armar och axlar.

Hur undviker man vibrationsskador?

Så här undviker du vibrationsskador Använd inte mer kraft än vad som behövs, låt verktyget göra jobbet. Variera arbetet mellan höger och vänster hand. Undvik kraftigt böjda handleder. Arbetsrotera mellan olika arbetsmoment.

Vilka skador kan man få av att arbeta länge med vibrationer Vad ska man tänka på för att undvika dessa skador?

  • Vita fingrar (kärlskador) Vibrationer kan leda till vita fingrar, vilket är en kärlskada i handen. ...
  • Nervskador. Skador på nerver och känselsinne i händer kan uppkomma utan att den drabbade själv märker det eller förknippar det med en skada. ...
  • Karpaltunnelsyndrom. ...
  • Olyckor på arbetsplatsen.

Relaterade inlägg: