Vilka varor kan vi inte odla i Sverige?

Innehållsförteckning

Vilka varor kan vi inte odla i Sverige?

Vilka varor kan vi inte odla i Sverige?

Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel – morötter, socker och spannmål – men på grund av att lantbruket och livsmedelsproduktionen är beroende av import av viktiga insatsvaror som exempelvis drivmedel och gödningsmedel är graden av självförsörjning i praktiken noll.

Hur länge skulle Sverige klara sig utan import?

I dag finns inga beredskapslager kvar och bedömningen från organisationen Civilförsvarsförbundet är att Sverige skulle klara sig i ungefär en vecka om importen av mat upphörde.

Vad odlar man i Skåne?

I Skåne växter mest potatis i landet. I Skåne odlas även sockerbetor som transporteras till Sveriges enda betsockerbruk; Örtofta sockerbruk, som ligger i Eslöv. Viss odling av sockerbetor förekommer även i Blekinge och Halland. Av alla spannmålsväxter är det vete som odlas mest.

Var odlas mest i Sverige?

Det odlas mest spannmål i Skåne län följt av Västra Götalands län. Det odlas minst spannmål i Jämtlands län. De län som satsar mest av sin åkermark på spannmål är Västmanlands län samt Uppsala län. Sverige är självförsörjande av spannmål och kan varje år exportera en miljon ton spannmål till Europeiska Unionen.

Relaterade inlägg: