Vad innebär det att ha tvångssyndrom?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha tvångssyndrom?

Vad innebär det att ha tvångssyndrom?

Tvångssyndrom (OCD) är en typ av ångeststörning där tvångstankar och ibland även tvångshandlingar tar mycket av en persons tid. Vanliga former av tvångsproblem kan handla om rädsla för smitta och sjukdom som leder till långdragna rengöringsritualer och rädsla för att orsaka andra skada.

Vem har OCD?

De flesta personer dubbelkollar saker ibland, eller gör saker för att undvika otur. Men det kan vara tvångssyndrom om du får jobbiga tankar mot din vilja och känner dig tvingad att göra vissa saker. Tvånget kan ta mycket av din tid, och det är vanligt att ha ångest.

Varför får man tvångstankar?

Det är inte helt känt varför man får OCD. Forskning har visat att OCD kan ärvas inom familjer, men även att händelser i livet (som till exempel stress) kan ha en påverkan. OCD brukar kvarstå på grund av att man gör sina tvångshandlingar.

Hur påverkar OCD vardagen?

Tvångssyndrom leder ofta till begränsningar i vardagen och man kan bli nedstämd av att livet i hög grad styrs av tvånget. Anhöriga kan vara inblandade i tvånget, vilket gör att nära relationer påverkas negativt. Utan behandling är det svårt att bryta den negativa spiral som tvånget orsakar.

Hur hjälper man en person med OCD?

Försök att vara positiv i ditt bemötande och beröm när hen går emot sitt tvångssyndrom, även om patienten inte verkar ha gjort något utmanande. Saker som kan verka lätta för dig kan vara mycket svåra för patienten att klara av och där är beröm viktigt för att de ska orka ta sig vidare.

Hur många procent har OCD?

Tvångssyndrom förekommer hos cirka 2 procent av den vuxna befolkningen.

Relaterade inlägg: