Vad kan jag veta filosofi?

Innehållsförteckning

Vad kan jag veta filosofi?

Vad kan jag veta filosofi?

Det finns alltid Gud som ser sängar och fallande träd. Gud ger oss också våra idéer. Guds filosofiska roll handlar om filosofernas svårighet att lösa hur ande påverkade materia på den tiden. Gud blir också en nödvändig del av ett filosofiskt och vetenskapligt system.

Kan man tvivla på den egna existensen?

allt som du kan tvivla på är falskt. ... Descartes tvivlar på allt som går att tvivla på, men han finner till slut en sats som man inte kan tvivla på ”cogito, ergo sum” (jag tänker alltså existerar jag). Det är ju paradoxalt att både förneka sin egen existens samt att man kan tänka eftersom ett förnekande innebär tänkande.

Vad säger kant om människan?

Kant ser en god handling som en som handlar om att vi gör det av plikt. Människan skall inte handla på basis av känslor eller vilja att vara god utan istället fritt. ... Det moraliska förnuftet handlar om att inse att en handling är det rätta.

Kan kant konst?

Kant föddes och levde hela sitt liv i Königsberg (1724–1804) som då låg i Tyskland. ... Kants tes är att omdömeskraften är den gemensamma nämnaren för det teoretiska och det praktiska förnuftet. Det är från och med Kant man kan tala om konstens självständighet, i förhållande till kunskap och moral.

Vad menade kant med den goda viljan?

"Viljan är ett slags kausalitet hos levande varelser försåvitt de är förnuftiga, och frihet skulle vara den egenskapen hos denna kausalitet att den kan verka oberoende av främmande orsaker som bestämmer den". Viljans frihet är ingenting annat än autonomi, det vill säga viljans egenskap att vara en lag för sig själv.

Relaterade inlägg: