Vad får man hudcancer av?

Innehållsförteckning

Vad får man hudcancer av?

Vad får man hudcancer av?

De tre vanligaste formerna av hudcancer är malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer. Alla tre kan orsakas av solens ultravioletta strålar som skadar hudens celler så att de börjar dela sig okontrollerat. Det är viktigt att du ser till att bli undersökt om du har en hudfläck som verkar misstänkt.

Är hudcancer vanligt?

Hudcancer (exklusive malignt melanom) är idag den näst vanligaste cancerdiagnosen i landet hos både män och kvinnor, enligt statistik som Socialstyrelsen publicerade i december. Under 20 personer i Sverige denna diagnos, som nästan uteslutande omfattar skivepitelcancer. År 2009 var antalet 4410 personer.

Hur lätt är det att få hudcancer?

Solen är en nyckelfaktor till att vi drabbas av hudcancer. Det handlar om ultravioletta strålar från solen vilket också är samma typ av strålning som i solarium vilket är orsaken till att dessa två hör ihop. För mycket naturlig sol eller för ofta i solarium kan öka risken för att du ska drabbas av hudcancer.

Kan man få hudcancer utan att sola?

För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn och det viktigaste skyddet är således sunda solvanor.

Relaterade inlägg: