Vilka läkemedel höjer blodsocker?

Innehållsförteckning

Vilka läkemedel höjer blodsocker?

Vilka läkemedel höjer blodsocker?

18 Andra farmaka som påverkar blodsockret

  • Kan leda till viktuppgång och typ 2-diabetes.
  • Därutöver är vissa av den nya generationens neuroleptika diabetogena.
  • Zyprexa och Leponex kan hos vissa patienter leda till mycket höga. blodsockervärden och det finns även fall av ketoacidos beskrivna.

Hur påverkas blodsocker och insulinbehandling av infektion och feber?

Akut insjuknande, och speciellt om feber ingår, är alltid saker som diabetiker med insulinbehandling måste ta på allvar. Inflammationssjukdomar höjer i allmänhet blodsockret rejält. ​​​​​ Sjukdomen är en stressituation för kroppen, och då ökar utsöndringen av hormoner som motverkar insulinet.

Kan urinvägsinfektion påverka blodsockret?

Därför är det viktigt att du testar blodsockervärdet oftare än annars, särskilt om det är sjukdomar eller svårare skador som du inte har haft tidigare. Vid en infektion, till exempel en förkylning eller urinvägsinfektion, kan du behöva öka insulindosen. Har du feber är det extra viktigt att öka insulindosen.

Kan stress påverka dina blodsockernivåer?

  • Stress kan påverka dina blodsockernivåer. Hormoner som glukagon och kortisol utsöndras under stress. Dessa hormoner leder till att blodsockernivåer stiger. En studie visade att träning, avslappning och meditation minskade stressnivåer signifikant och sänkte blodsockernivåer för studenter.

Hur påverkar blodsockernivån sömnmönstren?

  • Högre blodsockernivåer påverkar sömnmönstren genom en minskad fettförbränning under natten. När blodsockernivån är för hög måste njurarna arbeta hårdare för att ta hand om sockret och avlägsna den från kroppen genom urinering. Detta orsakar i sin tur ett ökat behov an urinering på natten vilket leder till att sömnen avbryts.

Vad är tecken på lågt blodsocker?

  • Andra tecken på lågt blodsocker kan vara darrningar, huvudvärk, matthet, hjärtklappning och/ eller synrubbningar. Typiska tecken på högt blodsocker kan vara trötthet, överdriven törst, täta urinträngningar, muntorrhet och torrhet i slemhinnor och hud.

Hur mäter man blodsocker på en blodprovstagare?

  • På remsan appliceras en liten droppe blod och inom några sekunder kan blodsockervärdet läsas av. En blodprovstagare används för att göra hål i huden så att en liten droppe blod kan klämmas ut. Med en nyare blodsockermätare är det möjligt att mäta sitt blodsocker ungefär var 5: e minut över 3 dagar.

Relaterade inlägg: