Vad är syftet med offentlig kontroll?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med offentlig kontroll?

Vad är syftet med offentlig kontroll?

Myndigheterna kontrollerar att företagarna är medvetna om eventuella faror i sin verksamhet och har rutiner för att minimera riskerna, samt att de följer övriga bestämmelser i lagstiftningen. Kontrollen ska ge effekt, det vill säga upptäcka brister och se till att företagaren rättar till bristerna.

Vad kollar miljö och hälsa?

Miljöförvaltningen bedriver tillsyn och kontroll av allt från livsmedelshantering och vatten till luftföroreningar, buller och miljöfarlig verksamhet. Detta görs för att människors hälsa inte ska skadas.

Vad är annan offentlig verksamhet?

Den nya EU-lagstiftningen använder två begrepp, offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet, för att beskriva den myndighetsutövning som utförs. Den offentliga kontrollen avser den verksamhet som utförs av behöriga myndigheter för att verifiera att aktörerna efterlever förordningen.

Vem ansvarar för livsmedel?

Det är alltid företaget i vars namn ett livsmedel säljs som har det grundläggande ansvaret för informationen. Andra företag i livsmedelskedjan har också ansvar, men på ett annat sätt.

Vilka andra kontroller ingår i SLV uppgifter att kontrollera?

Flera myndigheter utför kontrollen

  • Länsstyrelser. Länsstyrelsen kontrollerar primärproduktionen, framför allt jordbruk med till exempel uppfödning av slaktdjur, mjölkproduktion eller och odling av spannmål, grönsaker och bär. ...
  • Kommunala kontrollmyndigheter. ...
  • Livsmedelsverket. ...
  • Försvarsinspektören för hälsa och miljö

Vad innebär en god livsmedelshygien?

Håll händer och redskap rena. Laga aldrig mat till andra om du är sjuk. Håll isär olika livsmedel. Förvara livsmedlen i rätt temperatur.

Relaterade inlägg: