Är 5 januari 2021 en röd dag?

Innehållsförteckning

Är 5 januari 2021 en röd dag?

Är 5 januari 2021 en röd dag?

5 januari, onsdag, trettondagsafton – halvdag enligt vissa kollektivavtal, ta ledigt! 7 januari, fredag – klämdag enligt vissa kollektivavtal, ta ledigt!

Är julafton en röd dag 2021?

Julafton är inte en röd dag, men de två efterföljande dagarna – juldagen och annandag jul – är det. Många får dock ledigt från sin arbetsgivare trots detta och kan fira jul med sina nära och kära.

Hur många röda dagar har Sverige?

Sverige har två sekulära helgdagar, första maj sedan 1939 respektive Sveriges nationaldag sedan 2005. Övriga helgdagar, däribland alla söndagar, är kyrkliga helgdagar som har sitt ursprung i kristendomen – med undantag av midsommardagen som levt kvar sedan forntiden (men som sedan 300-talet e.Kr.

År 24 maj en röd dag?

Annandag pingst Sedan 2004 är det inte längre en allmän helgdag i Sverige. I år infaller annandag pingst den 24:e maj.

Är annandag pingst en ledig dag?

Annandag pingst låg alltid på en måndag och innebar ledighet för de med arbetstid måndag-fredag, men eftersom att den 6 juni kan infalla på lördag eller söndag behövs ett system för kompensation så att arbetstiden inte utökas med en dag de åren detta sker.

Är nyårsafton en röd dag 2021?

Kort svar: Nej, nyårsafton (31 december) är inte en röd dag. Nyårsdagen (1 januari) är däremot en röd dag. Röd dag är ett annat ord för helgdag och kommer av att dagarna är markerade med röd siffra i almanackorna. Vilka dagar som i Sverige räknas som helgdagar reglerar i Lag (1989:253) om allmänna helgdagar.

År Valborg 2021 en röd dag?

Dagen efter valborgsmässoafton, första maj, är en helgdag och därmed en röd dag som du är ledig på. Om den första maj infaller en tisdag kommer måndagen räknas bort som en ledig klämdag. I år infaller den dock första maj på en lördag – så tyvärr ingen klämdag på valborg 2021!

År skärtorsdagen en röd dag 2021?

Skärtorsdagen är alltså inte en röd dag men detta betyder nödvändigtvis inte att du jobbar fullt ut. ... I år (2022) infaller skärtorsdagen den 14 april.

Relaterade inlägg: