Varför heter det gurkmeja?

Innehållsförteckning

Varför heter det gurkmeja?

Varför heter det gurkmeja?

Gurkmeja (Curcuma longa) är dels namnet på en art i växtfamiljen ingefärsväxter, och dels namnet på produkter beredda av denna växt.

Kan man få i sig mycket C-vitamin?

  • Kan man få i sig för mycket C-vitamin? Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Hur mycket vitamin C behöver du för att kunna bilda kollagen?

  • Du måste äta vitamin C för att kunna bilda kollagen, ett protein som bygger upp bindväv, hud, brosk och tänder. Vitamin C förbättrar också upptaget av järn och hjälper till att hålla ditt immunförsvar starkt. Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin är mellan 75–110 mg per dag för normalbefolkningen.

Hur mycket curcumin i gurkmeja?

  • Gurkmeja innehåller till ca 5 % curcumin, och kan användas som huskur för den allmänna hälsan. Minst en matsked om dagen krävs dock för att få effekt. Curcumin i gurkmeja kan dessutom vara svårt för kroppen att ta upp helt och hållet, och för att förbättra upptaget kan svartpeppar (piperin) tillsättas i gurkmejan.

Relaterade inlägg: