Vad påverkar CDT värdet?

Innehållsförteckning

Vad påverkar CDT värdet?

Vad påverkar CDT värdet?

CDT normaliseras efter cirka 2-5 veckors alkoholfrihet. En måttligt förhöjd alkoholkonsumtion eller ett sporadiskt berusnings- drickande brukar inte ge utslag i CDT-värdet. Hos en del personer påverkas CDT-värdet måttligt eller inte alls av hög alkoholkonsumtion.

Vad visar CDT?

CDT värdet motsvarar effekten av nedbrytning av alkohol i blodet och anger fördelningen mellan olika former av glykoproteinet transferrin. CDT reagerar således inte på organskada i levern eller försämring av leverfunktionen och förblir därför opåverkat av mediciner och sjukdomar.

Hur länge utan alkohol för CDT värde?

Provtagning kan övervägas för att upptäcka och följa individer med alkoholberoende/missbruk, vid oklart höjda värden av CDT, GT med flera liksom i körkortsärenden, inför vissa arbetsuppgifter och i rättsmedicinska sammanhang. Halveringstid ca 4 dygn-positivt utslag kan ses ca 2–4 veckor veckor efter minskat intag.

Vad är normalt s CDT värde?

Hos normalkonsumenter av alkohol utgör CDT normalt 0,3–1,2 procent (mätt med HPLC-metoden) av totalmängden transferrin [8].

Kan man lura CDT prov?

Resultaten är dock inte direkt jämförbara.../ Det är känt att mätning av CDT med immunokemisk metodik kan ge falskt höga mätvärden [3]. Transportstyrelsen har stött på fall där metoden gett förhöjda värden medan omanalys med HPLC visat värden inom referensintervallet.

När tar man CDT prov?

Kolhydratfattigt transferrin, eller CDT är ett prov som tas för att klarlägga om det föreligger en överkonsumtion av alkohol. Om man har ett förhöjt CDT tyder detta med stor sannolikhet på ett långvarigt och kontinuerligt överkonsumerande av alkohol.

Hur mycket kan man dricka PEth?

PEth visar främst alkoholkonsumtion under de senaste 2 veckorna. Eftersom lägsta gräns satts till

Vad kostar ett CDT prov?

Medelpriset för provtagning avseende alkohol och narkotika inom Landsting är 4710 kronor. Det lägsta priset finns i Jönköping där provtagningen kostar 1650 kronor.

Relaterade inlägg: