Hur tror du att vi kommer att färdas i framtiden?

Innehållsförteckning

Hur tror du att vi kommer att färdas i framtiden?

Hur tror du att vi kommer att färdas i framtiden?

hur kommer vi att resa i framtiden? Forskaren Jonas Åkerman bjuder på kunskap och åsikter. Det har hänt mycket vad gäller hållbara transporter på land, inte minst tack vare elektrifiering och biobränslen. Till sjöss och i luften har vi inte kommit lika långt, men även här krävs handling.

Hur har pandemin påverkat turismen?

Coronakrisen har haft och har alltjämt mycket stora negativa ekonomiska effekter på internationell turism och besöksnäring, där efterfrågan i vissa delar av näringen sjunkit till nära noll.

Hur natur och miljö kan påverkas positivt av turism?

Framförallt kan ökad turism skapa en bättre förståelse för hur värdefulla naturresurser är. Att se och besöka relativt orörd natur är något som drar till sig turism (pull-faktor, se Resemotiv).

Hur klimatet påverkas av turismen?

En ny studie uppskattar exempelvis att turismen står för runt åtta procent av de globala klimatutsläppen, om man tittar på allt från transporten till souvenirerna. Det är nöjesrelaterade utsläpp, som kanske inte alltid är livsviktiga på samma sätt som utsläppen från matproduktion eller uppvärmning.

Hur ser framtidens resor ut?

I framtiden köper vi tjänsten ”en resa” istället för att köpa enskilda biljetter för olika delsträckor eller en egen bil, som ofta bara används någon timme varje dag och sedan blir stående. Vi samåker mer och vi kan enkelt blanda olika transportslag i en och samma resa.

Varför vi reser?

Vi har fått ökade inkomster, har mer fritid och det är billigt att flyga. Vi upplever också ökade behov av att komma ifrån och koppla bort vardagen eller att skapa oss en identitet genom resande. Annat som påverkar starkt är marknadsföringen av resande och att det blivit allt enklare att boka resor själv.

Hur påverkas naturen negativt av turism?

Det finns givetvis också turism som inverkar miljön negativt. Tivolin som Gröna Lund drar enorma mängder el och den konsumtion som bedrivs på sådana ställen blir en påfrestning på miljön som kan ses som onödig.

Är turism bra för miljön?

Den globala turismen medför större utsläpp av växthusgaser än vad som hittills antagits, enligt en ny studie. Forskarnas beräkning pekar mot att turismen svarar för åtta procent av de samlade utsläppen, tre gånger så mycket som tidigare kalkyler visat.

Relaterade inlägg: