Vad är mango släkt med?

Innehållsförteckning

Vad är mango släkt med?

Vad är mango släkt med?

Mango är en växtart i familjen sumakväxter och är faktiskt släkt med cashewnötter och pistagenötter!

Är mango frukt eller bär?

Frukten kan vara rund, oval, päron- eller njurformad. Mangon innehåller en stor platt kärna i mitten som sitter fast i fruktköttet. Den mogna frukten är grön, orange, röd eller skiftar i olika färger. Skalet på frukten är segt och äts inte.

Hur många sorters mango finns det?

Det finns över 1000 olika sorters mango som varierar i smak och färg på skalet. Därför är det omöjligt att bedöma fruktens mognad efter utseendet. En mogen mango ger efter lite vid lätt tryck. Mango är en art inom sumakväxterna och växer i tropiska klimat, främst i Indien där den också har sitt ursprung.

Hur ska en bra mango se ut?

Det är svårt att avgöra om mangon är mogen om man bara kollar på färgen. Skalet kan vara rött, gult eller grönt, men det säger inget om mognadsgraden. Däremot känner du om den är ätmogen om du trycker försiktigt på den. Mangon ska ge efter och vara lite mjuk.

Är en banan ett bär?

Bananen härstammar från Sydostasien och är en av världens äldsta kulturväxter. Den blev känd i Europa under antiken och infördes senare till Afrika och Centralamerika, där den idag är en viktig matvara och exportprodukt. Bananen som faktiskt klassas som ett bär – växer i klasar som hänger från toppen av bananplantan.

Relaterade inlägg: