Var kommer namnet Magnus ifrån?

Innehållsförteckning

Var kommer namnet Magnus ifrån?

Var kommer namnet Magnus ifrån?

Magnus är ett latinskt namn, identiskt med adjektivet magnus 'stor'. Från början har det varit ett binamn 'den store'. Magnus var namn på flera kungar i Sverige och Norge under medeltiden. Den förste var Magnus den gode (död 1047), som var uppkallad efter Karl den store, Carolus Magnus.

Hur många heter Magnus?

74 114 män heter Magnus i förnamn. Av dessa har 41 642 Magnus som tilltalsnamn. Snittåldern är 48.1 år. 8 kvinnor heter Magnus i förnamn.

När har namnet Magnus namnsdag?

31 december 2004 fanns det totalt 73100 personer i Sverige med namnet Magnus varav 41490 med det som tilltalsnamn. År 20 pojkar namnet, varav 29 fick det som tilltalsnamn..

Vad heter Magnus?

Magnus är ett mansnamn, ursprungligen ett latinskt tillnamn med betydelsen "stor", till exempel Carolus Magnus (Karl den store). En kortform är Måns. Den finskspråkiga motsvarigheten är Mauno eller Maunu.

Vem har namnsdag med Helena?

Helena kom till Sverige genom Inge den äldres ryska hustru (död i början av 1100-talet). Hélène (äldst belagt 1810) är en fransk form av Helena. I Sverige förekommer namnet även i former som Elin, Elna och Ellen. I både den rikssvenska och finlandssvenska almanackan 31/7, efter Sankta Helena av Skövde.

Relaterade inlägg: