Vad kommer origami ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer origami ifrån?

Vad kommer origami ifrån?

Origami är en japansk papperskonst som går ut på att göra vackra figurer i papper, men bara genom att vika pappret, aldrig klippa det – “origami” betyder ordagrant “vikt papper” och klipper man till det blir det istället kusinen “kirigami”.

Hur länge har origami funnits?

Origami är alltså en konstform som funnits i över tusen år, som härstammar från Kina och har utvecklats i Japan 7. Man har dock sett det vetenskapliga i denna pappersvikningskonst och idag ses origami-konsten också som en diciplin som förenar konst och vetenskap.

Vad heter vika papper?

I Japan har man ägnat sig åt ett konstnärligt hantverk vid namn origami (折り紙、おりがみ), 'vika papper' sedan Edo-perioden (1603-1868). Origami är ett japanskt ord vars kanjitecken utgörs av orden 'ori' som betyder vika, samt 'kami', läses gami i detta fall, som betyder papper.

Vad kallas japansk Pappersvikningskonst?

Origami är en urgammal japansk pappersvikningskonst som uppstod under Edo-perioden (1603-1867).

Vad används origami till?

Origami (från det japanska ordet oru – vika – och kami – papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt.

Vem utövade origami?

Idag är origami ett samlingsbegrepp för flera olika former av pappersvikning, även sådana som inte härstammar från Japan. Detta beror till stor del på Akira Yoshizawa, mannen som gjorde origami känt för en bredare publik i omvärlden.

Relaterade inlägg: