Kan det finnas radon i trähus?

Innehållsförteckning

Kan det finnas radon i trähus?

Kan det finnas radon i trähus?

Det är nämligen just grundvattnet som kan innehålla radium. Från vissa byggmaterial. Men det är ändå få byggmaterial som innehåller så mycket radium att de kan avge några större mängder radon. Hus med mycket trämaterial är till exempel särskilt säkra eftersom trä knappt innehåller något radium.

Vilka radonhalter är farliga?

Idag rekommenderas att man inte ska ha en högre radonhalt än 200 Bq/m3 i de rum man vistas i ofta. Är värdet högre än så bör man åtgärda radonproblemen, t. ex. via ventilation, utbyte av byggmaterial eller tätning mot inkommande markradon.

När är radon vanligt?

vanlig källa till radon är ett byggmaterial som kallas blåbetong och är ett slags lättbetong. Hus som är byggda mellan ca 19 kan ha blå lättbetong i väggar, bjälklag eller andra delar av byggnadskonstruktionen.

Var finns radon i Skåne?

Var finns radon?

  • marken under och runt om huset,
  • blåbetong i byggnadsmaterialet,
  • vatten från bergborrade brunnar eller kallkällor kan innehålla radon.

Vad ska Radonvärdet vara?

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är bästa metoden att mäta i två månader i tidsperioden mellan 1:a oktober och 30:e april. Skulle radonvärdet överstiga 200 becquerel per kubikmeter måste någon form av åtgärd vidtas.

Hur mycket kan man sänka radonhalten?

Mekaniskt till- och frånluftssystem (FT- eller FTX) och radonsug är en kombination som, rätt utförd, bör ge mycket låga radonhalter. Metoden kan även kombineras med värmeåtervinning. Radonhalten minskar med 85 procent. Mekaniskt ventilationssystem utan kanaldragning samt radonsug innebär en kombination av två metoder.

Relaterade inlägg: