Finns i ylle?

Innehållsförteckning

Finns i ylle?

Finns i ylle?

Ylletyg är vävt av ullgarn, tidigare ansågs att ylletyger skulle innehålla minst 40 % ull, men numera finns ingen kvantitetsmässigt bestämd definition. Helylle skall dock innehålla minst 95 % ull. Halvylle är en blandning av ull och bomull.

Varför ullgarn?

Ull har temperaturreglerande egenskaper och kan reglera både värme och kyla. Om vintern har den en värmeisolerande effekt, medan tunna ullplagg kan användas året om då materialet andas och har en svalkande effekt. Ull verkar inflammationshämmande. Ull har bakteriehämmande egenskaper.

Hur känns ull att ha på sig?

Hos Pierre Robert använder vi nästan uteslutande merinoull. Merinoull har tunnare och slätare fibrer än till exempel norsk ull. Det kliar inte, och känns mjukt och bra mot huden. Merinoullfiber har en vågig struktur som gör den väldigt elastisk och plagg i merinoull håller därför formen bra.

Hur förädlar man ull?

Fibern kan spinnas och är lämplig för förädling i mängder av olika tekniker, som exempelvis vävning, stickning eller nålbindning. Ullfibern har på grund av sina epidermisfjäll, små fjäll som är rörliga beroende på fiberns fuktupptag, egenskapen att de kan filtas.

Relaterade inlägg: