Hur bärgades Vasa?

Innehållsförteckning

Hur bärgades Vasa?

Hur bärgades Vasa?

Vasa blev snabbt en rikskändis och snart kom förslag om hur man skulle bärga henne. Udda idéer som att fylla skeppet med pingisbollar eller frysa in det i en gigantisk isbit ratades snabbt; i stället valdes en gammal beprövad metod. Mellan 19 grävdes sex tunnlar under Vasa.

Vem återupptäckte regalskeppet Vasa?

Anders Franzén, amatörhistorikern som återupptäckte och lokaliserade Vasa på 1950-talet.

Vem ledde bärgningen av Vasa?

Utställningen Bärgningen berättar händelseförloppet från att Vasa åter lokaliserades av Anders Franzén 1956 till att hon bröt vattenytan 1961.

Hur hittades regalskeppet Vasa?

Privatforskaren Anders Franzén hade under en längre tid sökt på Stömmens botten efter Vasa. Med hjälp av dragg och propplod hittade han i augusti 1956 till slut var Vasa låg någonstans. Det svåra var hur man skulle få upp henne, och det fanns många idéer på hur man skulle göra.

Hur sjönk regalskeppet Vasa?

En kastvind fyllde seglen och Vasa började kränga, men hon reste sig upp igen. Så kom ännu en kastvind, den var starkare och skeppet fick så kraftig slagsida att vattnet forsade in genom de öppna nedersta kanonportarna. ... De flesta av de som var ombord överlevde när Vasa sjönk, men ett trettiotal dog.

Vem tog upp Vasa?

Anders Franzén övertalar kungen Vasa skulle upp ur vattnet. Och det skulle stå på ett museum. Anders Franzén startade en stor kampanj.

Relaterade inlägg: