Hur bokföra korrigerad kostnadsränta skattekonto?

Innehållsförteckning

Hur bokföra korrigerad kostnadsränta skattekonto?

Hur bokföra korrigerad kostnadsränta skattekonto?

Om företaget erhåller eller blir påfört räntaskattekontot, bokförs denna direkt mot konto [1630] med motkonto [8314], Skattefria ränteintäkter, eller [8423], Kostnadsränta för skatter och avgifter .

Vad är korrigerad kostnadsränta?

Korrigerad ränta En tidigare påförd kostnadsränta eller tillgodoförd intäktsränta kan bli ändrad i samband med till exempel ett omprövningsbeslut eller ett beslut om slutlig skatt. Ändringen redovisas som korrigerad kostnadsränta respektive korrigerad intäktsränta på kontoutdraget.

Hur beräknas ränta på skattekonto?

Räntan räknas dag för dag på aktuellt saldo, från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Intäktsräntan är skattefri och kostnadsräntan är inte avdragsgill. Räntorna på skattekontot knyts till en basränta som följer det allmänna ränteläget.

Hur bokförs preliminärskatt?

Det är upp till dig som företagare att betala in skatten till skattekontot. När preliminärskatten dras från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskuld, på konto 2518 (vissa använder gruppkontot 2510 istället, men vi rekommenderar 2518 så att preliminärskatten hålls separat). Motkonto är 1630.

Hur bokför man ränteintäkter?

Det kan till exempel uppkomma om ditt företag lånar ut pengar till ett annat företag eller på ett bankkonto. Välj att bokföra en inkomst och använd bokföringsmallen "Ränteintäkter" så krediteras konto 8311 (Ränteintäkter från bank).

Hur bokförs alkoholskatt?

Normalt så bokför man alkoholskatt som förfallit pga försäljning till kund (Systembolag/HoReCa) på konto 2669 (KREDIT) enligt BAS 2013 för att vid inbetalning till skatteverket bokföra DEBET på samma konto.

Är kostnadsränta skattekonto avdragsgill?

Intäktsräntan är skattefri medan kostnadsräntan är ej avdragsgill och ska därför återföras i deklarationen. Läs mer hos Skatteverket om intäktsränta i skattekontot och Kostnadsränta i skattekontot.

Relaterade inlägg: