Vilka växter kan man ta sticklingar från?

Innehållsförteckning

Vilka växter kan man ta sticklingar från?

Vilka växter kan man ta sticklingar från?

Vissa sticklingar trivs olika bra i jord eller vatten. Lämpliga att rota i vatten är t. ex peperomia, pilea, ampelfackla, pelargoner, fuchsia, drakblodsträd, yucca, gullranka och murgröna med flera. Saint paulia, begonia och liknande växter med väldigt mjuka blad rotas i sand eller jord.

När kan man ta sticklingar från Palettblad?

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter. Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

Hur förökar man plättar i luften?

Skötsel: Plättar i luften vill inte torka ut utan ska hållas jämt fuktig. Du kan beskära den när som helst under året och den kommer då att skjuta nya skott. Den är dessutom lätt föröka: Skär av cirka 10 cm långa skott och stick ner dem i en kruka med krukjord.

Hur tar man sticklingar från fikus?

Toppstickling: Fikusar förökas genom toppsticklingar, alltså den yttersta delen av en gren. Klipp ner en lagom lång bit (minst 3-4 blad plus ett par centimeter naken stam) med en vass kniv eller sekatör och rota i vatten. De tar flera veckor på sig att utveckla rötter så det gäller att vara tålmodig.

Hur lång tid tar det för en stickling att få rötter?

Det tar olika lång tid för sticklingar att rota sig, allt från en vecka till flera månader. Man kan pröva genom att försiktigt dra lite i sticklingen, om den sitter fast har den förhoppningsvis rotat sig och du kan lätta på täckningen ett par dagar så att sticklingen får vänja sig vid torrare luft.

Hur lång tid tar det innan palettblad får rötter?

Har sticklingen för många blad kvar så får den ägna sin energi åt bladen istället för rotbildning. Ställ sticklingen i vatten och efter ungefär en vecka kommer rötter ha bildats och du kan plantera sticklingen i jord.

När tar man sticklingar på buskar?

De vedartade sticklingarna tas från skott som är förvedade och utan blad när de sätts. Dessa sticklingar tas på vårvintern av föregående års skott innan bladknopparna börjat svälla. Det kan även lyckas med äldre delar av en växt men lättast går det med årsskott.

Relaterade inlägg: