När blev mobiltelefonen vanlig i Sverige?

Innehållsförteckning

När blev mobiltelefonen vanlig i Sverige?

När blev mobiltelefonen vanlig i Sverige?

Under 1980-talet kom genombrottet för mobiltelefoni. Innan dess var det ingen som trodde att tekniken skulle få någon större betydelse men mobiltelefonin spreds snabbt över hela världen. Mobiltelefonsystemet NMT, öppnade 1981 efter en överenskommelse mellan televerken i Norden.

När kom den första kommersiella mobiltelefonen?

  • Första kommersiella mobilen. Det var inte förrän på 80-talet som man för första gången i mobiltelefonens historia kunde köpa en mobiltelefon som privatperson. 1984 kom den första mobiltelefonen, en klumpig sak på 790 gram och med 10 timmars batteritid. Det var Motorola som tillverkade den och modellen döptes till DynaTAC 8000X.

Vad är en mobiltelefon?

  • En mobiltelefon är en bärbar trådlös apparat för mobiltelefoni. Enheten är oftast handhållen och innehåller funktioner för textmeddelanden (SMS), talsamtal, och numera i och med 3G; videosamtal.

När kom det första mobiltelefonisystemet i Sverige?

  • Det första mobiltelefonisystemet dök i Sverige upp 1956 och kallades MTA (MobilTelefonisystem version A). Antalet abonnenter var mycket lågt och uppgick i Sverige till omkring 125 abonnenter. [1] Det fanns tre basstationer, belägna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Mobiltelefonerna hade automatiskt kopplade växlar.

Relaterade inlägg: