Vad kan man göra som kriminolog?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra som kriminolog?

Vad kan man göra som kriminolog?

Kriminologer utbildas i Sverige på högskolenivå och det finns olika vägar att gå. Antingen Kriminologiprorammet eller fristående kurser som man sedan ofta sätter ihop till en kandidatexamen. Kandidatexamen förutsätter att man med godkänt resultat har läst på högskolenivå i minst 3 år.

Vad är ett brott enligt kriminologer?

Kriminologi betyder alltså kort och gott läran om brott. ... Han förklarade termen enligt följande: ”Kriminologi är kunskapen om brottslighet och kränkningar som sociala fenomen. Den innefattar uppkomst av lagar, lagöverträdelser och sociala reaktioner på lagöverträdelser.”

Hur lång tid tar det att bli kriminolog?

Programmet i kriminologi omfattar tre års heltidsstudier och ger grundläggande teoretiska och metodologiska kunskaper för att förstå orsakerna till varför individer begår brott och utsätts för brott. Utbildningen är i huvudsak teoretisk och studenterna läser och diskuterar kriminologisk forskning.

Hur är det att läsa kriminologi?

Kriminologiprogrammet lär dig att kartlägga, analysera och förebygga brott och otrygghet. Som kriminolog kan du bland annat arbeta som utredare, analytiker, rådgivare eller samordnare.

Vilka ämnen behöver man för att bli kriminolog?

Behörighetskraven för att läsa kriminologi på högskola är grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Vilket du får från ditt gymnasieprogram. Det är svårt att svara på vad du kan jobba med efter Kriminologprogrammet, det är ganska mycket upp till dig själv.

Vad kan man göra som socionom?

Som socionom möter du ofta människor i svåra situationer i livet. Din uppgift är att ge hjälp och stöd för att åstadkomma en förändring. Socionomen ska ta hänsyn till en människas hela livssituation när de bedömer vilket stöd eller vilken åtgärd som behövs. Många arbetar som socialsekreterare inom kommunen.

Vad är definitionen av ett brott?

Brott: Ett brott är en handling som är belagd med straff i svensk lag. Det kan också vara att underlåta att handla. Brott mot allmänheten: Brott mot 13–15 kap. BrB.

Vad är ett brott enligt brottsbalken?

Om brott och brottspåföljder. 1 § Brott är en gärning som är beskriven i denna balk eller i annan lag eller författning och för vilken straff som sägs nedan är föreskrivet. Lag (1994:458). 2 § En gärning skall, om inte annat är särskilt föreskrivet, anses som brott endast då den begås uppsåtligen.

Vad kan man bli om man går samhälle kriminologi?

Man kan exempelvis jobba som utredare på Försäkringskassan, civil utredare inom polisen, underrättelseanalys inom bekämpningen av organiserad brottslighet, passhandläggare eller beslagshandläggare. Läs gärna på om utbildningen du vill gå på högskolans egen webbplats och kontakta dem för vidare frågor och vägledning.

Vilka kurser behöver man läsa för att bli kriminolog?

Behörighetskraven för att läsa kriminologi på högskola är grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Vilket du får från alla högskoleförberedande program utom Estetiska och Humanistiska (där kan man lägga till matte 2 och därmed få behörigheten).

Relaterade inlägg: