Vad menas med att kreditera en faktura?

Innehållsförteckning

Vad menas med att kreditera en faktura?

Vad menas med att kreditera en faktura?

Fakturan är kundens krav på betalning av en tjänst eller vara, men i fall av retur, kompensation, skador på varor eller liknande situationer kan säljaren av produkten välja att stryka fakturan. Alltså kreditera den. När en faktura krediteras blir den ursprungliga fakturan krediterad och det skapas en kreditfaktura.

Hur gör man en kreditering?

När du skapar en kreditfaktura utgår du alltid från en faktura som du har skapat tidigare. Du kan ta bort artiklar, rader eller välja att kreditera hela eller delar av beloppet på den ursprungliga fakturan. Det totala beloppet på kreditfakturan kan dock inte överstiga den ursprungliga fakturans totalbelopp.

Vad händer när man makulerar en faktura?

Den vanligaste metoden att åtgärda en felaktig faktura är att makulera den. I registret över fordringar för fakturor tar programmet då automatiskt bort försäljningsbeloppet och momsen som finns på den makulerade fakturan. ... Innehållet på en makulerad faktura kan inte ändras eller tas bort.

Kan man kreditera en betald faktura?

Om fakturan är helt eller delvis betald, måste du kreditera fakturan. När du står på fakturan väljer du Åtgärder - Kreditera. ... För att kvittera fakturorna mot varandra kan du gå in på Försäljning - Kundfakturor. Markera kreditfakturan och välj Åtgärder - Kvitta.

Vad är en kreditering?

Att kreditera en faktura När man krediterar en faktura stryker man fakturan eller reducerar dess belopp. Kreditering av en faktura kan vara aktuell i de fall kunden väljer att returnera produkten och vill ha pengarna tillbaka eller önskar en kompensation för att produkten är skadad eller något liknande.

Relaterade inlägg: