Vad händer när man går i konkurs?

Innehållsförteckning

Vad händer när man går i konkurs?

Vad händer när man går i konkurs?

Om ett företag inte kan betala sina skulder i rätt tid ska det gå i konkurs. En konkursförvaltare tar då hand om företagets tillgångar och använder dem för att betala av företagets skulder. Konkurs innebär ett företag avslutas genom att företagets alla tillgångar tas om hand och används för att betala av skulder.

Hur lång tid tar det att gå i konkurs?

Det finns inget lagfäst maxtak för hur länge en konkurs får pågå, men en konkursförvaltare är skyldig att agera skyndsamt. Vid personliga konkurser är skyndsamhetskravet särskilt uttryckt i lagen.

Vad menas med att en konkurs avskrivs?

Om konkursförvaltaren i sin utredning finner att konkursboets tillgångar inte räcker till att betala konkurskostnaderna anmäler han detta till tingsrätten. Tingsrätten skall då besluta om avskrivning av konkursen. Sker detta blir det ingen utdelning till någon fordringsägare.

Vad ingår i konkurs?

Ett tvångsförfarande där en gäldenärs samtliga tillgångar tas i anspråk för att betala dennes borgenärer. Under konkursen omhändertas tillgångarna av ett konkursbo, som är en separat juridisk person som företräds av en konkursförvaltare. Gäldenären förlorar alltså rådigheten över tillgångarna.

När ska man gå i konkurs?

När är det aktuellt med konkurs? Ett beslut om konkurs fattas av tingsrätten på den ort där företaget har sitt registrerade säte. Ett aktiebolag ska försättas i konkurs om det inte kan betala sina skulder och att betalningsproblemen inte endast är tillfälliga.

Hur ansöka om konkurs?

Ansökan om egen konkurs är avgiftsfri.

  1. Fyll i blanketten. Blanketten går att fylla i direkt i datorn. Tänk på att kryssa i att du inte kan betala dina skulder (är på obestånd) och att betalningsproblemet inte är tillfälligt. ...
  2. Signera och skicka in. Du kan signera och skicka in din konkursansökan via vår e-tjänst.

Kan konkursboet försättas i konkurs?

1 § Genom konkurs tar en gäldenärs samtliga borgenärer i ett sammanhang tvångsvis i anspråk gäldenärens samlade tillgångar för betalning av sina fordringar. Under konkurs omhändertas tillgångarna för borgenärernas räkning av konkursboet. ... 4 § Ett konkursbo som är på obestånd kan försättas i konkurs.

Vad händer efter avskriven konkurs?

Om tillgångarna inte ens räcker till betalning av konkurskostnaderna så ska konkursen avskrivas. ... I övriga fall avslutas konkursen med utdelning till borgenärerna. I samband med att en konkurs avslutas ska domstolen även bestämma arvodet till förvaltaren och förvaltaren lämna sin slutredovisning.

Vad ingår inte i konkurs?

Det säkraste kortet är dock att din dotter köper ut sin sambo från fastigheten. Då kan den inte ingå i en eventuell konkurs. Vad gäller övrig gemensam egendom i ett samboförhållande kan det som kallas bohag komma att ingå i konkursen. Bohag är lösöret i ett hem och innefattar alltså inte bilar och liknande.

Vem ska först få betalt när en gäldenär har gått i konkurs?

De borgenärer som har prioriterad fordran får betalt i första hand om det skulle vara så att pengarna i konkursboet inte räcker till samtliga borgenärer.

Relaterade inlägg: