Hur kommer det sig att kollektivavtal uppstod i Sverige?

Innehållsförteckning

Hur kommer det sig att kollektivavtal uppstod i Sverige?

Hur kommer det sig att kollektivavtal uppstod i Sverige?

Kollektivavtalet uppstod i Europa under senare delen av 1800-talet som ett uttryck för arbetstagarnas strävan att utjämna styrkeförhållandet till arbetsgivarna. I Sverige fick arbetare på den privata sidan rätt att förhandla och organisera sig i fackliga organisationer 1928.

Finns kollektivavtal i andra länder?

I många EU-länder bestäms minimilön i lag eller kollektivavtal som förklaras allmängiltiga och gäller därmed för alla arbets- tagare i en viss bransch. Sverige har valt en annan väg. Löner regleras i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och avtalet har en självständig ställning.

Vem omfattas av kollektivavtal?

Vilka omfattas I Sverige gäller principen att företag som har tecknat ett kollektivavtal tillämpar villkoren i avtalet på samtliga anställda, det vill säga även anställda som inte är med i ett fackförbund.

Vilka är bundna till ett kollektivavtal?

Du blir bunden genom ditt medlemskap Du som arbetsgivare blir bunden av kollektivavtal genom att bli medlem i en arbetsgivarorganisation eller genom att teckna ett så kallat hängavtal. ... Det kan innebära att du som medlem i en branschorganisation även blir bunden av kollektivavtal.

Hur gör länder som inte har kollektivavtal?

Generellt gäller att om kollektivavtal saknas ska de förmåner som kan aktualiseras regleras i anställningsavtalet för att du ska ha rätt till dem. Observera att ensidiga utfästelser av arbetsgivaren kan dras tillbaka utan att personalen tillfrågas (exempelvis kan policy-dokument ändras ensamt av arbetsgivaren).

Vilka sluter kollektivavtal?

Kollektivavtal kan slutas på flera nivåer. Avtal mellan huvudorganisationerna (LO, OFR, PTK och Saco (Saco S) på den fackliga sidan, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarverket på arbetsgivaresidan) benämns centrala överenskommelser.

Relaterade inlägg: