Vad är Bioidentiska hormoner?

Innehållsförteckning

Vad är Bioidentiska hormoner?

Vad är Bioidentiska hormoner?

Bioidentiska hormoner är kemiskt tillverkade men ser likadana ut som kroppens egna, medan syntetiska hormoner skiljer sig lite från kroppsidentiska hormoner.

Vem kan skriva ut Bioidentiska hormoner?

Bioidentiskt progesteron i form av vagitorier kan skrivas ut av läkare och finns på apoteket (Crinone), men vill man få det i tablettform (Utrogest) krävs att gynekologen skriver till Läkemedelsverket och ber om en licens, trots att det är godkänt i flera andra länder i Europa samt USA.

Kan man ta bara progesteron?

Därför har många helt enkelt inte nog med kunskap för att ta progesterontillskott på ett fysiologiskt korrekt och hjälpsamt sätt. En kan inte överdosera på sitt kroppsegna progesteron, men en kan absolut få dåliga resultat av bioidentisk progesteronkräm!

Vad är Bioidentiskt östrogen?

Att ett hormon är bioidentiskt betyder att det i sin sammansättning är identiskt med det hormon våra kroppar producerar, men det är fortfarande framställt i ett laboratorium. Det mesta av det östrogen som skrivs ut är faktiskt bioidentiskt. Det är det bioidentiska progesteronet som kan vara svårt att få utskrivet.

Vem skriver ut Hormonplåster?

Endokrinologen eller gynekologen kan berätta för dig vilka effekter du kan förvänta dig att behandlingen men också om biverkningar. Vissa läkemedelsformer, som hormonplåster eller gel, gör det enklare att snabbt avbryta behandlingen om du behöver det.

Hur framställs Bioidentiska hormoner?

Det är visserligen sant att bioidentiska hormoner, i likhet med syntetiska, framställs i laboratorier, men det är inte sant att de är exakt likadana; skillnaden ligger i hormonernas molekylstruktur. Det är heller inte sant att alla hormoner orsakar bröstcancer.

Relaterade inlägg: