Hur länge kan man behandlas med cytostatika?

Innehållsförteckning

Hur länge kan man behandlas med cytostatika?

Hur länge kan man behandlas med cytostatika?

Vanligtvis får du cytostatika några dagar i följd och sedan görs ett uppehåll på några veckor innan du börjar en ny behandling. Dessa återkommande behandlingar brukar kallas kurer. Hur många kurer du kommer att få beror på din typ av cancer. Vanligast är att du får behandling under några månader upp till ett år.

Hur många doser cytostatika?

Det varierar hur många kurer som behövs. Det är vanligt med fyra till sex kurer och att hela behandlingen pågår i ungefär tre till sex månader. Ibland är behandlingen intensivare och behöver pågå längre, till exempel vid akut leukemi.

Hur länge mår man illa efter cytostatika?

Uppträder mer än ett dygn efter behandlingsstart och brukar vara som värst 3-5 dagar efter behandlingen. Efter ytterligare några dagar klingar besvären oftast av. Ibland kan dock illamåendet kvarstå under längre tid. Fördröjt illamående brukar inte orsaka kräkningar.

Hur fungerar cytostatika?

  • Så fungerar cytostatika Cancer uppstår till följd av genförändringar i celler. Genförändringarna leder till att cellerna delar sig ohämmat och tappar förmågan att dö när de blir gamla. Genom cytostatika kan man döda eller åtminstone hämma tillväxten av dessa celler och på så vis bota cancer eller bromsa sjukdomsförloppet.

Kan cytostatika döda normala celler?

  • Cytostatika kan inte skilja tillräckligt bra på cancerceller och normala, snabbväxande celler. Cancerbehandling med cytostatika dödar därför också oftast en del av de normala cellerna i till exempel benmärg, hår och slemhinnor. Det kan medföra biverkningar såsom. sänkta blodvärden.

Har du feber under cytostatikabehandling?

  • Om du får feber under cytostatikabehandling bör du kontakta ditt sjukhus och få råd och inte vänta hemma på att febern ska gå över. Blödningar. ... Den som i vanliga fall har lätt att må illa löper större risk för illamående även vid cytostatikabehandling. Patienter med ångest mår mer illa.

Kan cytostatika ges direkt i blodet?

  • Cytostatika ges oftast direkt i blodet. Behandlingen sker antingen i form av tabletter, kapslar eller genom en vätska. Ofta utförs behandlingen genom att man injicerar läkemedlen direkt in i blodet genom en ven, så kallad intravenös behandling, då en tunn plastkanyl förs in i ett blodkärl i armen.

Relaterade inlägg: