Vad är kräkreflex?

Innehållsförteckning

Vad är kräkreflex?

Vad är kräkreflex?

Kräkreflexen tillhör en del av nervsystemet som vi inte kan kontrollera. Det blir uppenbart i samband med exempelvis åksjuka eller reaktioner på olika dofter och smaker. Att kräkas kan också vara kroppens sätt att göra sig av med något som den inte tål.

Var sitter Kräkreflexen?

Kräkreflexen innefattar en rad mekanismer som ser till att spyorna inte hamnar fel. Den mjuka gommen baktill i muntaket förs uppåt och täpper till mot övre delen av svalget så att spyorna vanligen inte hamnar i näshålan. Röstspringan i struphuvudet stängs och andningsrörelserna avstannar.

Vad innehåller spya?

Emetika är ämnen som framkallar kräkning. Dessa används ofta vid förgiftningar när maginnehållet behöver tömmas innan toxinerna hinner tas upp av kroppen.

Varför Kaskadkräkning?

Överskottskräkningar beror på att magmunnen mellan matstrupe och magsäck inte sluter lika tätt som hos äldre barn och vuxna. Det gör också att maginnehållet och magsaft oftare kan komma upp i matstrupen utan att barnet kräks, så kallad gastroesofageal reflux. Det kallas också ibland för magsaftsreflux.

Vad ska man äta för att kräkas?

T ex ansjovis, kaviar, saltgurka, salta kex, fetaost, oliver, chips eller salta nötter. - Vid illamående på morgonen kan du prova att äta något torrt och knaprigt innan du stiger upp. T ex rostat bröd, kex eller skorpa.

Hur stoppar man kräkningar?

Drick lite i taget. Använd en matsked om du har svårt att få i dig vätskan. Det kan vara bra att dricka vätskeersättning om du har kraftiga diarréer eller kräks mycket. Du kan köpa vätskeersättning på ett apotek, eller så kan du blanda till den själv.

Relaterade inlägg: