Hur mycket kostar det att köra en diskmaskin?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar det att köra en diskmaskin?

Hur mycket kostar det att köra en diskmaskin?

Trots att diskning i maskin drar mindre el och vatten än diskning för hand blir totalkostnaden per disk högre i maskin. Det beror på att maskindiskmedlet är ungefär tio gånger dyrare än handdiskmedel. Handdisk i balja kostar runt 2-3 kronor per disk, maskindisk 4 kronor och handdisk under rinnande vatten 6-7 kronor.

Vad kostar ett kylskåp per år?

Elkostnaden för en ny kyl är cirka 1,18 kronor/dygn och för en ny frys cirka 1,34 kronor/dygn. En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal. Med en modern kyl och frys sparar du alltså automatiskt mellan 4 kronor/år jämfört med äldre utrustning.

Vad kostar disken?

En diskmaskin gör av med ungefär 1 kWh el och cirka 15 liter vatten per diskning. Beroende på hur mycket du betalar för ditt vatten och din el så varierar kostnaden, men för enkelhetens skull räknar vi på att dessa tillsammans kostar en krona per diskning.

Hur mycket energi tar en diskmaskin?

En diskmaskin för 13 kuvert i energiklass A+++ använder i storleksordningen 2 kWh per år.

Hur mycket ström drar en fläkt?

Energispartips i köket
Apparater i köketEffekt
Frys (nyare modell)100-150 W
Kyl/frys150-250 W
Spisfläkt200-300 W
Elvisp300-400 W

Vad kostar mest el?

Se till att den är av när du inte använder den då en handdukstork som står på dygnet runt kan kosta flera hundra kronor per år. Välj en vattenburen handdukstork om möjligt då dessa drar mindre el. Hemelektronik så som mobilladdare, tv:n eller spelkonsolen som står i standby-läge är en klassisk strömtjuv.

Är det billigare att diska för hand?

Mycket att spara på att diska i maskin jämför med för hand Handdisk tar upp till fyra gånger mer energi om man räknar på energin som går åt för att värma vattnet. För att diska 13 kuvert för hand behövs i storleksordningen 90 liter 50-gradigt vatten per disk.

Relaterade inlägg: