Vad kostar det att bo i en bostadsrätt?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att bo i en bostadsrätt?

Vad kostar det att bo i en bostadsrätt?

Det som oftast räknas in i driftkostnaden för en bostadsrätt brukar vara el, hemförsäkring med bostadsrättstillägg och uppvärmning. De flesta bostadsrättsföreningar brukar sedan stå för sophämtning och samfällighetsavgifter för snöröjning och vägunderhåll, men återigen kan det skilja sig från förening till förening.

Hur mycket kostar det att bo i en lägenhet?

Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det i genomsnitt 12 880 kronor i månaden för en 20-åring att bo i en lägenhet i en medelstor svensk stad. I den beräkningen ingår allt från mat och hyra till nöjen och övriga utgifter.

Vad kostar det att bo?

Levnadskostnader för vuxna, ungdomar och barn 2021
EnsamboendeGifta, sambo, partnersBarn 4-6 år
BetaltjänsterEnsamboende80
BilEnsamboende2 750
Totalt per månadEnsamboende16 450
Totalt per årEnsamboende197 400

Hur mycket kostar det att bo i Göteborg?

Det blir allt dyrare att bo i hyresrätt i Göteborg. En lägenhet på 70 kvadratmeter kostar nu i snitt nästan 7 000 kronor. Det är en ökning med drygt 200 kronor jämfört med förra året, eller med tre procent.

Är bostadsrätt billigare än hyresrätt?

Att det är billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt förklaras delvis av skillnader i beskattning. Bostadsrättsinnehavarna får ju dra av räntan på sina lån. Men i den här jämförelsen står ränteavdraget i snitt bara för ungefär en tredjedel av skillnaden.

Är det bättre att bo i en lägenhet eller ett eget hus?

Radhus och villa Men att bo i villa blir ofta lite dyrare i drift. Här är det till exempel du själv som betalar för vatten och sophämtning, som annars är inbakat i hyran. Det är också du som får ansvara för fasaden och annat underhåll, som en värd eller bostadsrättsförening sköter i andra fall.

Relaterade inlägg: