Vad kostar det att besöka Chernobyl?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att besöka Chernobyl?

Vad kostar det att besöka Chernobyl?

Jag åkte med Chernobyl Tour och valde 1-dagsturen. En 2-dagarstur och privatturs-alternativ finns också. Turen utgår från Kiev och tar 13 timmar, inklusive två timmars bussresa dit och tillbaka. Kostnaden för turen är 89-165 Dollar, som jag förstod det, beroende på hur tidigt eller sent man bokar.

Kan man åka till Tjernobyl?

Området runt Tjernobyl, känt för Tjernobylolyckan som ägde rum i april 1986, är idag stängt för allmänheten. Endast forskare och turistgrupper får tillstånd att vistas i området. Med Iventus kan man åka på en organiserad heldags- eller tvådagarstur till Tjernobyl från Kiev.

Hur farligt är det att besöka Tjernobyl?

Är det farligt att åka till Tjernobyl på grund av strålningen? Det finns hög strålning på vissa ställen i Tjernobyl, men just dessa platser besöker man inte under en tur. Besöker du Tjernobyl idag får du ingen skadlig dos av strålning och du behöver därför inte ha en andningsmask eller gasmask under din vistelse.

Hur länge kan man vara i Chernobyl?

På grund av den höga strålningen är området kring det gamla kärnkraftverket i Tjernobyl förbjudet att besöka mer än några timmar över dagen. På vissa platser är strålningen 20 gånger högre än den normala bakgrundsstrålning som vi dagligen omges av.

Är det farligt att vara i Pripyat?

Nej, det är inte farligt. I normalfallet får man inte i sig mer strålning under ett dagsbesök i Tjernobyl än vid en normal flygning mellan Umeå och Stockholm. Under hela vistelsen har alla besökare varsin strålningsmätare runt halsen, som mäter den ackumulerade strålningen.

Hur hög är strålningen i Tjernobyl idag?

Idag mäter myndigheten främst cesium 137 från Tjernobylolyckan. Det beror på att de andra ämnena från olyckan har en betydligt kortare halveringstid och nu har försvunnit. Cesium 137 har däremot en halveringstid på cirka 30 år och finns därför fortfarande kvar i miljön.

Är det någon som bor i Tjernobyl?

Trots att strålning fortfarande sipprar ut från katastrofplatsen lever den åttahundra år gamla staden kvar, om än knappt. ... År 1986 bodde 12 000 personer i staden, och år 2003 bodde omkring 300 där. I augusti år 20 personer i Tjernobyl.

Relaterade inlägg: