Vad är risken med melatonin?

Innehållsförteckning

Vad är risken med melatonin?

Vad är risken med melatonin?

Melatonin orsakar få och inga allvarliga biverkningar på kort sikt, upp till tre månader. Långtidseffekter är dåligt studerade. Rapporterade biverkningar av melatonin är främst huvudvärk, illamående och trötthet hos både vuxna och barn.

När går melatonin ur kroppen?

I hela världen omsätter handeln uppskattningsvis tio miljarder kronor. Men tabletterna är långt ifrån någon universalkur mot sömnbesvär. Ett bekymmer är att hormonet snabbt bryts ner i kroppen. Halten i blodet halveras på mindre än en timme.

Måste man ta melatonin varje dag?

Den rekommenderade dosen för Circadin är 2 mg en gång dagligen. Melatonin AGB är en ex temporeprodukt, varför godkända doseringar saknas. Rekommendationer om en initial melatonindos på 2 mg, vilket kan ökas med 2 mg i taget till högst 10 mg/dag har återfunnits.

Är Circadin receptfritt?

Det är ett receptbelagt läkemedel, vilket betyder att du behöver ett recept för att få köpa det. Det verksamma ämnet i Circadin är melatonin. Medicinen används mot insomni, alltså när man har svårt att somna eller om man sover dåligt.

Vem ska inte ta melatonin?

Behandling av barn med sömnproblem ingår inte rekommendationerna, trots detta har förskrivningen av melatonin ökat tydligt bland barn och ungdomar upp till 17 år. En möjlig orsak till detta är att diagnostiken av adhd ökat och att bland dem med adhd förekommer ofta sömnproblem.

Relaterade inlägg: