Hur är det att bo på gruppboende?

Innehållsförteckning

Hur är det att bo på gruppboende?

Hur är det att bo på gruppboende?

En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet i gruppbostaden. I det gemensamma utrymmet kan du träffa andra som bor i gruppbostaden och personalen. I gruppbostaden får du stöd av personal för att du ska känna dig så självständig som möjligt.

Hur är det att bo på LSS?

På ett LSS-boende finns det personal på dagen och på natten. På vissa boenden är nattpersonalen vaken och på andra sover personal i en personallägenhet. Personalen hjälper också de andra som bor i LSS-boendet. Därför kan personalen ibland hjälpa någon annan samtidigt som du behöver stöd och då kan du få vänta en stund.

Vad kostar LSS insatser?

Du betalar inget för den hjälp du får. Kommunen får dock ta ut avgifter för bostad, fritidsaktiviteter och kulturella aktiviteter.

Vad krävs för att starta ett LSS-boende?

Huvudman för verksamheten beställer en gruppbostad från en fastighetsägare/byggherre. Som underlag för beställningen lämnas ett lokalprogram. Det beskriver hur gruppbostaden, utöver gängse byggnadskrav, ska utformas för personer i behov av särskild boendeform.

Relaterade inlägg: