När ska jag betala in mitt uppskov?

Innehållsförteckning

När ska jag betala in mitt uppskov?

När ska jag betala in mitt uppskov?

Om du går tillbaka i tiden och begär uppskov måste du betala uppskovsränta för åren före 2021. Exempel: Du går tillbaka och gör uppskov i deklarationen för år 2017 då du gjorde en vinst på 500 000 kr på en bostadsförsäljning. Du får då betala uppskovsränta (0,5% på den uppskjutna vinsten) för åren 2018,2019,2020.

Vad är ett uppskovsbelopp?

Om du har sålt en bostad och känner att du inte vill betala vinstskatten direkt kan du ansöka hos Skatteverket om att skjuta upp betalning av skatten. Detta kallas uppskov och handlar kort och gott om att fördröja skatten vid bostadsförsäljning.

Vad är slutligt uppskov?

Ett slutligt uppskov har du kvar som längst tills du säljer din nya bostad. Du har möjlighet att betala skatt på hela eller delar av uppskovsbeloppet tidigare (så kallad frivillig återföring). I vissa situationer, till exempel om du ger bort bostaden, beskattas uppskovet även om bostaden inte säljs.

Vad är Bostadsuppskov?

Det här är bostadsuppskov Om du köper en ny bostad och flyttar dit, kan du ibland skjuta på hela eller delar av vinstbeskattningen tills du säljer även den nya bostaden. För att skjuta på vinstbeskattningen ansöker du om uppskov i samband med att du deklarerar bostadsförsäljningen.

När ska man betala vinstskatt?

När du säljer en bostad måste du deklarera försäljningen senast året efter du och köparen kom överens och skrev under ett bindande avtal. Säljer du bostaden med vinst ska du betala så kallad reavinstskatt. Något förenklat kan man säga att reavinstskatten är 22 % på vinsten.

Vad menas med återföring av uppskovsbelopp?

Frivillig återföring av bostadsuppskov. Du kan återföra (betala skatt på) hela eller en del av ditt uppskovsbelopp, även om du inte sålt din ersättningsbostad. Med ersättningsbostad menas den bostad du köpte när du sålde din tidigare bostad och fick uppskov.

Hur fungerar uppskov reavinst?

När du säljer eller på annat sätt överlåter bostaden eller din andel av bostaden till en ny ägare ska uppskovet normalt återföras. Med det menas att uppskovet tas upp till beskattning och att du ska betala skatt på din vinst. I vissa speciella situationer ska det däremot överlåtas till den nya ägaren.

Vad är avdrag för slutligt Uppskovsbelopp?

Om ersättningen för ersättningsbostaden motsvarar eller överstiger ersättningen för ursprungsbostaden, kan avdrag medges för ett uppskovsbelopp som motsvarar hela kapitalvinsten ökad med tidigare uppskovsbelopp (47 kap. 7 § 1 stycket 1 IL). Uppskovsbelopp får dock numera medges med högst kr per bostad.

Vad är det för skillnad på preliminärt och slutligt uppskov?

Ett preliminärt uppskov varar bara ett år. I nästföljande deklaration begär du slutligt uppskov om du har skaffat en ny bostad och flyttat in i rätt tid. Har du inte gjort det kan du inte få slutligt uppskov utan måste betala skatt på det preliminära uppskovsbeloppet.

Relaterade inlägg: