Hur oljar man in en skärbräda?

Innehållsförteckning

Hur oljar man in en skärbräda?

Hur oljar man in en skärbräda?

Skötselråd för träskärbrädor

  1. Olja in din träskärbräda med paraffinolja innan du använder den för första gången och när den börjar kännas torr.
  2. Diska inte dina träskärbrädor i diskmaskin. ...
  3. Låt inte mat stå och torka in på skärbrädan.
  4. Blötlägg aldrig träskärbrädor.

Hur ofta olja in skärbräda?

Du bör sedan löpande olja in din skärbräda var fjärde vecka efter en ordentlig rengöring för att hålla brädan så fräsch som möjligt. Anledningen till att du skall använda speciella produkter för att behandla din skärbräda är för att du inte skall få oljor eller krämer som kan härskna och ruttna på skärbrädan.

Vilken olja ska man ha till skärbräda?

Innan första användning: Stryk ut ett lager olja med en bit hushållspapper. Du kan använda en vanlig, neutral matolja. Ännu bättre är livsmedelsgodkänd lin- eller paraffinolja, som härdar och bildar ett bättre skydd för skärbrädan. Bäst av allt är paraffinolja med tillsatt bivax, då bivaxet bildar en ännu tåligare yta.

Varför Ändträ i skärbräda?

Brädor av ändträ tillverkas av små fyrkantiga bitar av trä där varje bit vridits 90 grader så träets fibrer står upp mot knivseggen. När man skär på en bräda av ändträ delar sig fibrerna något vilket dels innebär att brädan slits ytterst lite, dels att brädan är mycket skonsam mot kniven.

Hur man gör en skärbräda?

Gör en skärbräda – steg för steg

  1. Din skärbräda – din design. Ta träskivan och såga ut den form du tycker passar. ...
  2. Borra hål för upphängning. ...
  3. Slipa kanterna så att de blir släta och fina.
  4. Olja in med paraffinolja för att skydda brädan mot vatten, fläckar och bakterier.

Hur ofta ska man byta skärbräda?

Det är rekommenderat att köpa en ny plastbräda minst en gång per år. Om du ser många jack och skåror, så är det ett gott tecken på att det är dags att köpa en ny skärbräda.

Vilken skärbräda är mest hygienisk?

Skärbrädor av ändträ (det vill säga, där man limmat ihop skurna bitar och låtit bitarnas snittyta bilda skärbrädans skäryta) är allra bäst på att döda bakterier, tack vare att de antiseptiska egenskaperna i trät kommer fram genom snittytan.

Vilken olja till köksredskap?

Visste ni att man kan olja in skärbrädor, bänkskivor och köksredskap med matolja? Ekologisk kokosolja är perfekt att använda eftersom den är antibakteriell och inte härsknar lika snabbt som andra vegetabiliska oljor.

Kan trä användas till skärbrädor utan att medföra hälsofara?

Hygien och vård Eftersom bakterier kan ta sig ned i de skåror som uppkommit vid användandet kan skärbrädor vara ohygieniska. ... Trä- eller plastskärbrädor med många eller djupa skåror bör ges en ny yta då det kan finnas bakterier i skårorna, detta kan vara lätt ordnat med brädor av trä, jämfört med de av plast.

Relaterade inlägg: