Vad kostade hallandsåstunneln?

Innehållsförteckning

Vad kostade hallandsåstunneln?

Vad kostade hallandsåstunneln?

Det tog 21 år. När ni susar genom tunneln kan ni tänka på att den kostat cirka 1,2 miljarder kronor per kilometer (det vill säga 1,2 miljoner kronor per meter!).

Hur bygger man en tunnel?

Borrning för injektering Det kallas injektering. I en krans runt tunneln borras cirka 20-25 meter långa hål snett framåt i berget. En blandning av cement och vatten pressas under högt tryck in i borrhålen och vidare ut i bergets sprickor. Cementen härdar och på det här viset tätas berget runt den blivande tunneln.

Hur mycket dyrare blev Hallandsåsen?

En beräkning som gjordes av dåvarande Banverket 1998 visade att den sammanlagda nyttan av projektet som mest kom upp i 2,7 miljarder kronor. Då beräknades kostnaden till 4,3 miljarder kronor. 2006 var den siffran uppe i 7,5 miljarder kronor. I mars 2011 beräknades kostnaden till 11 miljarder kronor.

Vad består Hallandsåsen av?

Åsens geologiska historia Berggrunden i Hallandsåsen domineras av gnejser och utgör en del av den baltiska skölden som är en av jordens gamla urbergssköldar. Det är inte klarlagt vilka bergarter som har givit upphov till gnejserna.

När invigdes hallandsåstunneln?

8 december 2015 Bjäredalen/Opened

Hur bygger man en tunnel under vattnet?

Sänktunneln. Att man valde en sänktunnel beror på att de geologiska förutsättningarna på havsbotten mellan Sverige och Danmark inte lämpar sig för en borrad tunnel. En sänktunnel består av ett antal tunnelelement i betong som sammanfogas och sedan sänks ned i en grävd ränna på havsbotten.

Relaterade inlägg: