Vad kostar det att underhålla ett vindkraftverk?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att underhålla ett vindkraftverk?

Vad kostar det att underhålla ett vindkraftverk?

Drift och underhåll kan kosta 1,5-3% av kostnaden för inköp och installation. Alternativt kan drift och underhåll uppskattas till 8.5 öre/kWh. Vid en ränta på 5% kan kostnaden bli 0.4 kr/kWh. Ett exempel är att ett havsbaserat vindkraftverk på 1 MW (kabeldragning inräknat) ca 15 miljoner kronor.

Hur mycket kostar ett litet vindkraftverk?

Priser på små vindkraftverk Ett mindre vindkraftverk på 1 kW som ansluts till elnätet kan kosta omkring 30 000 kr, inklusive mast och växelriktare. Priset är ungefär detsamma om vindkraftverket används för ö-drift med batterilagring.

Hur mycket el får man från ett vindkraftverk?

Ett vindkraftverk med en effekt på cirka 2 till 2,5 MW och en totalhöjd på 150 meter kan i ett normalt vindläge ge cirka 5,3 till 6,5 miljoner kWh per år. Ett vindkraftverk täcker den årliga elanvändningen för cirka 2 eluppvärmda villor (á 25 000 kWh/hushåll och år).

Hur mycket kostar det att underhålla ett kärnkraftverk?

Kostnad 90 miljarder kronor. Dessutom ingår kostnad för renovering av kärnkraftverk: 45 miljarder kronor.

Vad är den billigaste energikällan?

Enligt Energiforsks rapport ”El från nya och framtida anläggningar” har el från vattenkraftanläggningar lägst produktionskostnad av de förnybara energislagen, tätt följt av vindkraft. Lägger man till dagens ekonomiska styrmedel som skatter och elcertifikat blir istället vindkraften billigast per kWh.

Relaterade inlägg: