Vad krävs för öppen spis?

Innehållsförteckning

Vad krävs för öppen spis?

Vad krävs för öppen spis?

För att få installera en eldstad krävs att du får ett startbesked. Du ansöker om startbesked genom att lämna in en anmälan till stadsbyggnadskontoret. I vissa fall, om skorstenen tydligt påverkar byggnadens utseende, kan det även behövas ett bygglov.

Hur bygga en öppen spis?

Mura en öppen spis Den behöver byggas upp från grunden, sten för sten, eller i alla fall del för del. Moderna öppna spisar kommer ofta i byggsatser i leca eller liknande material, vilket underlättar för den som ska bygga spisen. Oavsett hur stora delarna är, är det viktigt att spisen blir helt tät och brandsäker.

Vad kostar en ny kamin?

Vad kostar det att installera en kamin? Priset för en ny kamin kan varierar mycket, men generellt sätt så kostar det mellan 10-35 000 kronor. Utöver kostnaden för själva kaminen så tillkommer även kostnader för skorstenen och eventuell installation.

Hur effektiv är en öppen spis?

Enligt Sintef är verkningsgraden för en öppen spis cirka 10 - 15 procent av den energi man tillsätter. Dörrarna på några av våra spiskassetter kan vikas åt sidan och kan i många fall eldas som en öppen spis när du vill ha extra närhet till elden.

Hur stor braskamin?

Om braskaminen ska användas till uppvärmning bör du tänka på hur stort utrymme som ska värmas upp. Som tumregel värmer en modern braskamin upp 10 kvm per kilowatt. En braskamin på 5 kW kan därför värma upp ett utrymme upp till 50 kW. Därefter ska du ta hänsyn till var braskaminen ska placeras i ditt hem.

Måste man ha bygglov för öppen spis?

Behöver jag söka bygglov eller göra en anmälan till kommunen? Du behöver inte bygglov när du bara ska nyinstallera eller ändra en kamin eller panna. Däremot behöver du göra en anmälan till kommunen när du nyinstallerar en panna eller kamin. Det krävs också en anmälan om du ska göra en väsentlig ändring.

Relaterade inlägg: