Vilken ålder får man byta efternamn?

Innehållsförteckning

Vilken ålder får man byta efternamn?

Vilken ålder får man byta efternamn?

En person kan byta flera gånger och oavsett om hen är under eller över 18 år. Även ett barn eller en vuxen som tidigare har bytt efternamn med stöd av bestämmelser i 1982 års namnlag kan byta efternamn genom ansökan till Skatteverket. Regeln gäller även för adoptivbarn i förhållande till sina adoptivföräldrar.

Vad krävs för att byta namn?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Är det svårt att byta namn?

Tidigare behövde man i vissa fall ansöka hos Patent- och registreringsverket (PRV) om att ändra namn, men det gäller inte längre. Hos Skatteverket kan man ansöka om att lägga till, byta ut, ändra stavning på och stryka förnamn nästan helt som man själv vill. ... Det kostar 250 kronor att göra ändringar av förnamn.

Kan du ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn?

  • Möjligheten att ändra ett efternamns genusform är könsneutral, du kan alltså ändra till den maskulina eller den feminina namnformen oavsett vilket kön du har. Ansök på blanketten. Ansökan är avgiftsfri. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Kan man byta barnets efternamn?

  • Byta barnets efternamn. Om föräldrarna är överens om att barnet ska byta efternamn kan ansökan göras direkt hos Skatteverket. I vissa fall krävs det att en domstol prövar om namnbytet är det bästa för barnet.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Relaterade inlägg: