Vad betyder ordet kurator?

Innehållsförteckning

Vad betyder ordet kurator?

Vad betyder ordet kurator?

En kurator arbetar med människor i behov av råd, stöd och hjälp. Genom samtal försöker en kurator fånga in problemet, och tillsammans med klienten försöker man komma fram till den bästa lösningen för hur du skall hantera det du funderar över.

Vad gör man när man är kurator?

Kuratorer möter människor i behov av råd, stöd och hjälp, antingen enskilt eller i grupp. Genom samtal försöker de fånga in problemet och tillsammans med klienten komma fram till den bästa lösningen.

Vad gör en kurator på museum?

Som curator arbetar du med att skapa utställningar. Du ansvarar för utställningens koncept – idén bakom och tanken med utställningen – och arbetar både med att utveckla konceptet och tydliggöra det för publiken. Curatorn utformar också utställningens utseende, till exempel hur verken placeras i utställningslokalen.

Vad gör en kurator på ungdomsmottagning?

Kuratorn på ungdomsmottagningen arbetar ofta tvärprofessionellt och i ett nära samarbete med medicinsk personal. Kuratorn på ungdomsmottagningen arbetar på ungdomens uppdrag. Kuratorn ska ha ett positivt förhållningssätt till sexuella och reproduktiva rättigheter samt ett normmedvetet och salutogent perspektiv.

När ska man prata med en kurator?

Du kan få hjälp att må bättre och förändra sånt som är jobbigt, om du pratar med någon som är utbildad för att ge stöd. Du kan till exempel prata med en psykolog eller kurator på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller på elevhälsan. Du är inte ensam om att ha det jobbigt eller få problem.

Hur mycket tjänar en kurator?

En medellön för en kurator brukar ligga på 34900 kr, men lönen varierar såklart beroende på ålder och erfarenhet.

Vad gör en kurator inom psykiatrin?

Hälso- och sjukvårdskuratorn bidrar med att utveckla och bibehålla det sociala, psykosociala och socialrättsliga perspektivet inom hälso- och sjukvården. Kompetensen ska erbjudas de patienter och närstående som har behov av psykosocialt stöd och behandling och ska finnas inom hälso- och sjukvårdens alla områden.

Vilken utbildning behövs för att bli kurator?

Största delen av dagens kuratorer har en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. För att komma in på socionomprogrammet bör du läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet, förslagsvis Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet.

Vad gör en kurator konst?

Curatorer är sammanhållande länkar kring utställningar. Som curator för en konstutställning kan man exempelvis ansvara för utställningens koncept, alltså temat eller inriktningen. Curatorn har kontakt med konstnärerna, och kan påverka vilka verk som ska visas, och hur de ska hängas eller presenteras. ...

Vad gör en museiintendent?

Utställningsproducenten arbetar man med text, bild och rummets gestaltning för att visa fram föremål i olika sammanhang, och skapa en tankeväckande miljö för museets föremål. ... Museiintendenten är en forskare som utgår man ifrån museets samlingar och försöker finna ny kunskap.

Relaterade inlägg: