Är en bil CE märkt?

Innehållsförteckning

Är en bil CE märkt?

Är en bil CE märkt?

CE-märkning är en produktmärkning. Vissa produkter ska märkas som en garanti på att de uppfyller EU:s grundläggande krav på hälsa, säkerhet, funktion och miljö. CE-märket kan liknas vid ett pass. Produkter som är CE-märkta får säljas på marknaden inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) utan omprövningar.

Vad betyder att en produkt är CE-märkt?

  • Att en produkt är CE-märkt betyder att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. CE-märket är även ett handelsmärke som gör att en produkt kan säljas fritt över nationsgränserna inom EU. Bara produkter som EU bestämt får CE-märkas.

Vad är en CE-märkning på din produkt?

  • CE-märkningen ska bestå av initialerna "CE": båda bokstäverna ska ha samma vertikala mått och får inte vara mindre än 5 mm (om inget annat anges i de relevanta produktkraven). Om du vill ha en mindre eller större CE-märkning på din produkt måste du behålla de båda bokstävernas proportioner.

Vem får CE-märka en produkt?

  • Bara tillverkaren får CE-märka produkter. Det är bara tillverkaren eller tillverkarens representant som får CE-märka en vara. Importörer eller distributörer får alltså aldrig CE-märka en produkt. Läs om du är tillverkare, importör, distributör eller återförsäljare.

Hur ska produkten CE-märkas?

  • Produkter som uppfyller krav i direktiv om CE-märkning ska CE-märkas. Genom att CE-märka produkten försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv. Märkningen fungerar sedan som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.

Relaterade inlägg: