När gallrar man skog?

Innehållsförteckning

När gallrar man skog?

När gallrar man skog?

En gallringsmall och mätningar i beståndet visar när det blivit så tätt att det är dags att gallra. Om förhållandet mellan trädens höjd och deras medelavstånd överstiger en viss nivå är det dags att gallra. En tumregel i jämna gran- och tallbestånd är då trädhöjden är större än sex gånger medelavståndet mellan träden.

Vad kostar skotning?

Skotningskostnaden vid gallring är ca 25 - 35 kr/m3fub dyrare jäm- fört med föryngringsavverkning vid genomsnittliga transportav- stånd på 2 meter. Främsta orsaken till skillnaden i kostnad är att framkomligheten begränsas vid gallring samt att virkesvolymen per arealenhet är lägre.

Vad kostar det att sälja skog?

Genomsnittliga virkespriser fritt bilväg, 3:e kvartalet 2021
NordMellan
Sågtimmer tall460486
Sågtimmer gran437485
Massaved tall292260
Massaved gran288259

Vad kostar det att gallra?

Kostnaden för gallring ökade med 4 procent i södra Sverige och med 1,8 procent i norra Sverige. I genomsnitt kostade gallring 210 kr per m3f ub. Det är den högsta nivån under åren 20, då Skogsstyrelsen och Skogforsk har gjort statistik på avverknings- kostnaderna.

Vad kostar det att röja skog?

Priset ligger mellan 2 0 kronor per hektar, beroende på hur många stammar som behöver röjas och hur höga de är. Den kostnaden tjänar du in flera gånger om. Oftast har du räknat hem investeringen redan vid den första gallringen.

Relaterade inlägg: