Vad kallas Linköping?

Innehållsförteckning

Vad kallas Linköping?

Vad kallas Linköping?

Sedan 1100-talet är Linköping den kyrkliga centralorten för Östergötland, Småland och Gotland. Ortnamnet nämns för första gången i Florenslistan (1103) som "Liunga. kaupinga", en sammansättning av "ljung" och "handelsplats".

Hur stor är Linköping?

42.16 km² Linköping/Area

Hur gammal är Linköping stad?

1287 Linköping/Founded

Vad heter ån i Linköping?

Stångåns betydelse för staden Linköping är svår att överskatta. Som transportled och kraftkälla har ån utnyttjats hårt och den är idag ett tämjt vattendrag med ett flertal dammar och kraftstationer.

Hur skapades Linköping?

Linköping tros ha grundats av Birger Jarls yngste son som blev biskop år 1286 och hans bror, konungen Magnus Ladulås. Dock har dokument som visar detta inte hittats. Linköping var då redan en ganska etablerad stad men erhöll då sin officiella titel och fick sina stadsprivilegier.

Är Linköping en stad?

Linköping är Sveriges femte största stad, och växer snabbt. Vi är nu cirka 162 000 invånare.

Är Linköping en storstad?

Med 160 000 invånare är Linköping Sveriges femte största stad. En storstad, mitt i East Sweden-regionen, med en egen internationell cityflygplats bara minuter från stadsvimlet. Ett unikt läge – och en bra grundförutsättning.

Hur gammal är Gamla Linköping?

Den är det exakt 75 år sedan motionen om att skapa Gamla Linköping klubbades igenom i Linköpings stadsfullmäktige.

Var mynnar Stångån ut?

Den genomrinner Linköping och mynnar i Roxen (34 m ö. h.), som i sin tur avvattnas av Motala ström. Stångån är Motala ströms näst största biflöde (det största är Svartån).

Relaterade inlägg: