Vad är Lekresponsiv undervisning?

Innehållsförteckning

Vad är Lekresponsiv undervisning?

Vad är Lekresponsiv undervisning?

Lekresponsiv undervisning.” I det begreppet har Cecilia Wallerstedt och hennes kollegor landat under arbetet med projektet ”Lekbaserad didaktik”. Undervisning som sker i lyhörd respons till leken, och där lärarna deltar och tillför både lärande och fantasi.

Vad är responsiv lek?

Detta är enligt Flint ett uttryck för lekens responsivitet. ... När de läser en berättelse, eller lyssnar när någon annan läser, och de kan relatera vill de respondera på något sätt.

Vad lär man sig i leken?

– Barns hela personlighet utvecklas i leken. De utvecklas socialt i samspel med andra och känslomässigt då de lär sig att förstå sina egna och andras känslor. De utvecklas även intellektuellt då de tolkar världen och gör den begriplig samt motoriskt genom att i leken hoppa, springa och klättra.

Vad är en lek?

Lek är en aktivitet som utförs för nöjes skull, eller som social eller intellektuell träning. Denna aktivitet förknippas mest med barn (lekkamrat), men även många vuxna leker. Sport och spel (med eller utan dator) är former av lek som är vanliga i vuxen ålder.

Vad är pedagogens roll i leken?

Pedagogens roll är att vara lyhörd för barnens sätt att reflektera och tänka i leken. I leken berättar barnen vad de vet och vad de har för erfarenheter. Det är den vuxnas ansvar att se till att barnen leker i förskolan. Pedagogen har i uppgift att göra möjligt för alla barn att vara och leka.

Hur kan du som pedagog främja barns lek?

Som pedagog bör man vara lyhörd, flexibel och bekräftande tillsammans med barnen så att det blir lustfyllt att leka. Det är viktigt att miljön kan vara föränderlig då barnens lek sker i den omgivning som finns.

Hur ser du på lekens betydelse i förskolan?

I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till att samarbeta och lösa problem. Det är därför betydelsefullt att den fria leken har en stor plats i förskolan. Leken är viktig för barns sociala, psykiska, fysiska, emotionella och språkliga utveckling.

Varför kritiseras ibland den fria leken i förskolan?

Det hon kritiserar är när barn ska välja själva och deras handlingar vid situationer då de väljer fritt och leker fritt. Resultatet visar att det finns maktrelationer i barns lek och val. Många gånger sker det exkludering och konflikter i den valda leken utan vuxnas närvaro.

Relaterade inlägg: