Vad menas med Niu?

Innehållsförteckning

Vad menas med Niu?

Vad menas med Niu?

Elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet kan välja mellan riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Elever på både RIG och NIU går ett vanligt gymnasieprogram, med ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700 poäng.

Vad är skillnaden mellan Liu och Niu?

NIU – nationellt godkänd idrottsutbildning, för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund. LIU – Lokal idrottsutbildning, för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val.

Hur fungerar Liu?

Det tredje alternativet - LIU innebär att du läser kursen idrott och hälsa – specialisering som individuellt val på ditt gymnasieprogram. Det finns ofta möjlighet att även läsa Idrott och hälsa 2 och träna utanför skolan (t. ex i skolans lokaler men efter lektionstid). ... Här kan du söka på skolor med RIG, NIU eller LIU.

Vad kan man bli om man går idrottsgymnasium?

Idrottsgymnasium – sikta mot att nå elitnivå inom din idrott! De nationella och riksrekryterande idrottsutbildningarna är ett bra alternativ för dig som är eller vill bli elitidrottare. Det finns ingen gymnasieskola som bara erbjuder idrottsutbildning utan du söker först till en ”vanlig” gymnasieskola.

Vad står Niu och RIG för?

Svenska Skidförbundet erbjuder Riksskidgymnasier (RIG) i våra olika grenar. Dessa gymnasier är riksrekryterande och satsar mot internationell elit. Vi erbjuder också ett antal nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU).

Hur fungerar idrottsgymnasium?

Utbildningen på ett idrottsgymnasium Samtidigt som du läser ett nationellt gymnasieprogram kommer du också träna minst tre gånger i veckan under skoltid. Genom en lokal idrottsklubb kommer du också träna på kvällar och helger. Skolan hjälper dig att hitta en klubb som passar dig.

Vad är Liu gymnasium?

Lokal idrottsutbildning (LIU) Det vi kallar lokal idrottsutbildning är för dig som utövar en idrott på hög nivå och vill satsa på din idrott men inte ta poäng från din ordinarie gymnasieutbildning. Du som väljer LIU läser 200 poäng inom ämnet specialidrott.

Får man merit för Niu?

Hur mycket meritpoäng du får är olika för olika utbildningar. Det betyder att du måste veta vad du vill söka efter gymnasiet för att du ska kunna räkna ut exakt vilka kurser du behöver för högsta meritpoäng dit. ... Dina NIU-kurser räknas in som vanligt i betyget då de är en del av programmet och din gymnasieexamen.

När kan man registrera sig på kurser LiU?

I början av varje termin, inom den avsatta registreringsperioden, registrerar du dig i Studentportalen på de kurser du ska läsa. För att kunna registrera dig måste du ha ett LiU-ID. Du loggar in i Studentportalen med ditt LiU-ID och klickar på "Registrering" för att komma åt registreringsfunktionen.

Hur söker man till LiU?

Till de flesta kurser och program söker och anmäler du dig via antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Du kan även läsa kontrollbesked och svara på antagningsbesked.

Relaterade inlägg: