Vad är måttlig utvecklingsstörning?

Innehållsförteckning

Vad är måttlig utvecklingsstörning?

Vad är måttlig utvecklingsstörning?

Personer med måttlig utvecklingsstörning är en stor och heterogen grupp. Det är relativt vanligt med ytterligare någon funktionsnedsättning. Det kan vara svårt att förstå och tolka socialt samspel, abstrakta sammanhang och uttryck. Tal används från enstaka ord till hela meningar.

Vad är typiskt för grav IF?

Intellektuell funktionsnedsättning påverkar hjärnans funktioner, som minne och abstrakt tänkande. Man kan ha svårt att hålla många saker i minnet samtidigt. Man kan ha problem att komma ihåg, komma på, och komma igång. Det kan också ha svårt att sortera ut viktig information, förstå och använda information.

Vad är lindrig utvecklingsstörning med autistiska drag?

Hos vissa förekommer också emotionella symtom/oro/depression och psykosomatiska symtom [1]. Lindrig utvecklingsstörning kan också förekomma tillsammans med andra utvecklingsneurologiska tillstånd som t. ex. cerebral pares och autismspektrumtillstånd och vid syn- och hörselnedsättning.

Hur går en IF utredning till?

Att utredas för intellektuell funktionsnedsättning Under utredningen får du bland annat prata med en psykolog och göra olika tester och uppgifter. Du kan även få träffa en läkare som undersöker om du har några andra svårigheter eller sjukdomar. Vem som gör utredningen och hur utredningen går till är olika.

Vad är lindrig måttlig och grav utvecklingsstörning?

Alla människor växer och utvecklas. Begåvningen utvecklas fram till mellan 16 och 20 års ålder. Hos personer som har en utvecklingsstörning kan begåvningen se väldigt olika ut. Man kallar det för grav, måttlig eller lindrig utvecklingsstörning.

Får man säga utvecklingsstörd?

Får man inte längre säga utvecklingsstörd? ... FDUV rekommenderar att inte tala om utvecklingsstörda. Personer med utvecklingsstörning är okej, men allt oftare används begreppet personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det begreppet är det korrekta rent språkligt.

Vad är funktionell begåvning?

Begåvningen kan ses som ett redskap att bearbeta information, lagra kunskap och erfarenheter och använda kunskaper. Minnet spelar roll för hur bra man kan göra detta. Alla människor växer och utvecklas. Begåvningen utvecklas fram till mellan 16 och 20 års ålder.

Vilka fyra utredningar behöver man göra för att få en diagnos?

Utredningen skall innehålla fyra delar:

  • psykologisk utredning.
  • medicinsk utredning.
  • pedagogisk utredning.
  • social utredning.

Relaterade inlägg: