Vad innebär livets slutskede?

Innehållsförteckning

Vad innebär livets slutskede?

Vad innebär livets slutskede?

Vård i livets slutskede ligger nära den sannolika tidpunkten för döden; i allmänhet gäller det de sista dagarna eller veckorna. Att uppmärksamma och stöda de närstående är en viktig del av den palliativa vården eftersom en allvarlig sjukdom och patientens död berör också de närstående starkt.

Vad menas med palliativ vård i livets slutskede?

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är palliativ vård ett förhållningssätt för bästa möjliga livskvalitet i samband med livshotande sjukdom. Palliativ vård förebygger och lindrar lidande genom att tidigt upptäcka, bedöma och behandla smärta och andra plågsamma symtom.

Varför morfin i livets slutskede?

I livets slutskede används morfin ofta både mot smärta och dyspné, även om det senare inte står som en indikation i FASS. Vid dyspnébehand- ling är det mest effektivt att ge små doser (5–10 mg) vanligt morfin per os eller subkutant, även om patienten står på höga doser slow release-preparat.

Hur länge kan man leva med palliativ vård?

Den palliativa vården kan påbörjas i samband med att du får diagnosen om det redan då är klart att du har en livshotande sjukdom som inte går att bota. Palliativ vård kan kombineras med annan behandling för att bromsa sjukdomen. Tillsammans kan behandlingarna göra att du kan leva nästan som vanligt i månader eller år.

Hur påverkas medvetandet hos en döende?

De sista dagarna brukar kallas "livets absoluta slutskede". I livets slut börjar alla funktioner i kroppen släckas ned och kroppen förbereder sig på att dö. Det gör att personen inte längre kan äta och dricka, sover allt mer och är till slut helt sängliggande och ofta medvetandesänkt.

Hur bemöter man en döende person?

Var närvarande och våga vara nära! Använd dina händer varsamt. Det är viktigt att Du tänker på att tala till den döende även om denne inte är kontaktbar. Bered plats för de närstående och välkomna dem så att de känner sig delaktiga.

Vad kännetecknar palliativ vård?

Palliativ vård är en helhetsomhändertagande vård med en egen vårdfilosofi där specifik kunskap krävs för att hjälpa människor med obotlig, livshotande sjukdom. Målet med den palliativa vården är att ge förbättrad livskvalitet till den som är svårt sjuk.

Vad är ett palliativt förhållningssätt?

I det palliativa förhållningssättet är förberedelse och pla- nering inför möjlig framtida sjukdomsutveckling en naturlig del [2,3]. Palliativ vård hör hemma i all hälso- och sjukvård där patienten har palliativa vårdbehov, såväl tidigt som sent i sjukdomsförloppet.

Hur påverkas man av morfin?

Varningar och försiktighet

  • Ökad smärtkänslighet trots att du tar ökande doser (hyperalgesi). ...
  • Svaghet, trötthet, aptitlöshet, illamående, kräkningar eller lågt blodtryck. ...
  • Förlust av libido, impotens, uteblivna menstruationer. ...
  • Om du en gång varit beroende av droger eller alkohol. ...
  • Abstinenssymtom eller beroende.

Vad innebär brytpunkten vid övergång till palliativ vård i livets slutskede?

Brytpunktssamtal vid övergång till palliativ vård i livets slutskede är samtal mellan ansvarig eller tjänstgörande läkare och patient om ställningstagandet att övergå till palliativ vård i livets slutskede [2].

Relaterade inlägg: