Har alla i Sverige samma rättigheter?

Innehållsförteckning

Har alla i Sverige samma rättigheter?

Har alla i Sverige samma rättigheter?

Jämlikhet betyder att alla människor har samma värde och ska behandlas likvärdigt, oavsett till exempel etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. ​Ordet jämlikhet kommer från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948.

Vad menas med en likvärdig utbildning?

Begreppet ”likvärdig” innebär inte att utbildningen ska vara likformig i betydelsen likadan utan att kvaliteten i verksamheten ska vara så hög att de fastställda målen kan uppnås oavsett var i landet verksamheten bedrivs.

Vad har vi för rättigheter i Sverige?

De mänskliga rättigheterna handlar om att du ska kunna leva ett bra liv. Du har rätt till utbildning och sjukvård. Du har rätt att bli rättvist behandlad och rätt att fly till ett annat land om du är i fara.

Vilka länder gäller de mänskliga rättigheterna?

Bland de tio sämst rankade i världsfackets så kallade rättighetsindex finns Kina, Guatemala och Förenade Arabemiraten – länder som är kända för bristande demokrati och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter.

Vad är Sambedömning?

Sambedömning innebär att lärare samarbetar kring bedömning och betygssättning, till exempel genom att bedöma elevers prestationer tillsammans eller genom att diskutera bedömningen.

Vad är självbedömning?

Självbedömning handlar om att eleverna succesivt lär sig att bedöma sina egna prestationer och som ett resultat av det identifiera sina styrkor och utvecklingsbehov. För att eleverna ska klara detta behöver de vägledning i form av konkreta exempel.

Vad säger Skolverket om Likvärdighetsperspektivet i skolan?

Ett av de områden Skolverket utvärderar rör frågor om likvärdighet. Under 1993/94 tillsattes en projektgrupp med uppgift att diskutera begreppet likvärdighet och hur verksamheten på olika nivåer i skolsystemet kan analyseras ur ett likvärdighetsperspektiv.

Relaterade inlägg: