VaD är Minnessvikt?

Innehållsförteckning

VaD är Minnessvikt?

VaD är Minnessvikt?

Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallade kognitiva förmågor som påverkas negativt. Även oro, nedstämdhet och beteendeförändringar kan tillhöra sjukdomsbilden.

VaD är Förlångsamning?

För personer i yrkesverksam ålder är denna bild av nedsatt uppmärksamhet, dålig koncentration och nedsatt minne ofta relaterad till upplevelse av hög arbetsbelastning. Man upplever då en förlångsamning av de mentala funktionerna.

Har du demens eller någon kognitiv störning till exempel störning i uppmärksamhet omdöme eller minne?

Vid vaskulär demens (VaD) föreligger demenssymtom med nedsättning av uppmärksamhet inkluderat bearbetningshastighet och exekutiv förmåga. Försämring av minne kan förkomma men är tidigt mindre framträdande. Andra kognitiva symtom som dyspraxi och språkstörning m m kan också förekomma.

Vad menas med MCI?

Lindrig kognitiv störning eller lindrig kognitiv funktionsnedsättning (eng mild cognitive impairment, MCI) beskriver en heterogen diagnosgrupp där symtomen kan bero på flera olika bakomliggande sjukdomstillstånd, psykosociala stressorer eller läkemedelsbiverkningar.

Är demens och kognitiv svikt samma sak?

Kognitiv svikt kan vara ett tidigt tecken på en demenssjukdom som Alzheimer men för att få diagnosen Alzheimer måste det finnas fastställda förändringar av biomarkörer som tyder på Alzheimers sjukdom.

Vad är normal Åldersglömska?

Det Umeå-baserade Betula-projektet, som studerar åldrande, minne och demens, har bland annat visat att den episodiska minnesfunktionen är tämligen stabil från att den är färdigutvecklad och fram till cirka 60 års ålder.

Relaterade inlägg: